Tenta eller läxångest - Besök Mattehjälpen!

GESSLEMAN - VÅGAR SÄGA LITE MERA!

Supersöta Handgjorda Smycken

Superfräckt Presenttips!

GESSLEMAN - GER RIS OCH ROS TILL DEM SOM FÖRTJÄNAR DET!

GESSLEMAN - GER RIS OCH ROS TILL DEM SOM FÖRTJÄNAR DET!

fredag 19 november 2010

Stoppa Livsfarlig "lift"

Livsfarlig "liftning"
( Kallas på engelska för hitch-hike som betyder just lifta)

Jag har sett flera 11-14 åringar som stått bakpå vagnen och ibland mellan vagnarna, vansinnigt livsfarligt att riskera livet bara för att vara ball. Har haft kameran med mig vid flera tillfällen och tagit bilder och även stoppat ungdomar att åka från Frölunda Torg som jag sett flertalet honka ifrån. Jag råder alla vara vaksamma att filma och ta bilder. De gillar ju gärna att synas på nätet. Men dessa filmer och bilder hamnar hos polisen jag tar iallafall.

Jag har också varit ung men fan med så mycket vett i skallen att jag inte åkte bakpå tunnelbanevagnen iaf. Nu ska man inte säga att det är farligare att åka bakom en tunnelbanevagn men likväl ett idiotiskt sätt att riskera sitt liv på. Jag bryr mig faktiskt om ungdomar då jag jobbat på en ungdomsgård tidigare i mitt liv och vet att informera dem hjälper mycket i första hand istället för att moralpredika sönder dem.

Men vi måste ändå markera vid sådana här tillfällen att det inte är ballt alls. Bor själv nära torget och jag tycker det är ett ansvar att säga till dessa minderåriga. Det är bara en tidsfråga när en grabb tappar greppet på ett halt ställe med fingrarna i nån skarp kurva eller vid en accelation/inbromsning och sen är olyckan eller tragedin ett faktum.

Alla dessa minderåriga har säkert äldre bröder och syskon och en familj som gärna vill behålla dem i livet. Så jag hoppas dessa familjemedlemmar tar sitt ansvar och säger till på alvar.


http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.493473-svart-stoppa-livsfarlig-lek
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.493476--nan-gang-maste-man-ju-ha-kul-
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.493950--honkandet-ror-upp-kanslor
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.494167--avskrackning-kan-fa-motsatt-effekt-

11 kommentarer:

Monica sa...

– För att ha kul! svarar förste killen. Alla jag känner gör det. Man lever bara en gång och nån gång måste man ju ha kul.

FRUKTANSVÄRT att höra en sådan kommentar. Jag undrar om hans familj håller med?

Erik sa...

Alla föräldrar måste ta sitt ansvar och stoppa detta vansinniga. Kanske just din son är ute och åker.

Paula sa...

Oansvariga föräldrar finns det gott om och se vad det leder till...

Kajsa sa...

Jag är inte förvånad då det byggs allt färre ungdomsgårdar i vårt land där det saknas kompetent personal som kan informera ungdomarna om de olika risker som finns. Bra skrivet av Gessleman ang denna viktiga händelse iaf

Folke sa...

Förr hängde ungdomarna på gården, nu hänger de utanför spårvagnen istället.Västtrafik har också ett ansvar

Siv sa...

Det övergripande ansvaret ligger ändå på föräldrarna som måste vara mer engagerade vad deras barn gör på dagarna/kvällarna

Gessleman sa...

Att medialt gå ut med detta höjer nog varningsklockorna hos många och man är mer uppmärksam vid vagnarna tror jag och därmed minskar risken att dessa ungdomar kan åka lika fritt som tidigare

Anonym sa...

Den förlåtande och förstående kulturen vi har kring ungdomars bus är kontraproduktivt. I den åldern söker man spänning och vår uppgift som vuxna är att jaga och straffa/sätta gränser även för mindre saker vi gjorde som barn. Annars eskalerar spänningssökandet och gränstestandet till grövre saker tills det blir spännande. Den arga "gubben" har räddat många från att gå över gränsen.

Gessleman sa...

Ja gubben i mig vrålar nog ut en o annan förmaning ibland.Jag var nog en ganska hyfsad odåga som ung ligist.De hyss var väl o kasta ägg på folk när jag var 13-14 och moonade men rumpan lite från bilen på Kungsgatan i Sthlm som 18-åring vilket var ganska oskyldigt. Sen jobbade jag som spärrvakt i tunnelbanan på SL ett tag och fångade gratisåkare men det är ju en helt annan historia.

Anonym sa...

Jag undrar på vilket sätt västtrafik har ett ansvar?
Skulle trafikverket ha ansvar om någon hoppar från Angeredsbron?, Stena Line om nån hoppar från färjan.....? Den enda som har ett ansvar är ungdomarna själva....

Anonym sa...

För det första så måste lagstiftning, avtal och bestämmelser ändras så att trafikföretagen inte hålls ansvariga när personer väljer att åka utanpå fordonen, saboterar eller ens med uppsåt beträder förbjudna områden.

Därefter så väntar vi bara på ett par tre snaskiga skador och dödsfall, som publiceras väl i media och på nätet, som varnande exempel. Föräldrarna till minderåriga "offer" skall inte ha ett öre i skadestånd, utan skall dras inför rätta.

Tyvärr är det ett faktum att samhället rymmer hundratals unga som springer lösa med kvalificerade psykiatriska diagnoser med inslag av empatistörning m.m. Föräldrarna, skolan och vården saknar vilja, intresse eller resurser att ta tag i problemet. I gruppen som "surfar", "honkar" och saboterar så ser vi ett stort antal av framtidens psykopatiska våldsmän.

Så låt det naturliga urvalet gå sin gilla gång, se till att problemet så att säga utrotar sig självt. Visst det tar lite tid, men det går...

Med vänlig hälsning/

Peter