Tenta eller läxångest - Besök Mattehjälpen!

GESSLEMAN - VÅGAR SÄGA LITE MERA!

Supersöta Handgjorda Smycken

Superfräckt Presenttips!

GESSLEMAN - GER RIS OCH ROS TILL DEM SOM FÖRTJÄNAR DET!

GESSLEMAN - GER RIS OCH ROS TILL DEM SOM FÖRTJÄNAR DET!

tisdag 20 november 2012

Jultidningsförlag lockar unga med motorcyklar







Skulle du sätta din 10-åring på en motorcykel som går i 85 km i timmen? Konsumentverket rasar mot förlagens nya jultidningspremier, men det är Arbetsmiljöverket som är tillsynsmyndighet. Tyvärr är det en produkt som inte prioriterats särskilt högt, säger Carl-Axel Sundström som arbetar med trafiksäkerhet på myndigheten.
Under höstmånaderna beger sig tiotusentals svenska barn ut för att sälja jultidningar. Målet är sälja så många tidningar att man kan kamma hem någon av de fina premierna som förlagen erbjuder. Vanligast är elektroniska produkter som spelkonsoler, ipads eller mobiler. Men de senaste åren har en helt annan kategori smugit sig in bland premierna – motordrivna mini-motorcyklar och fyrhjulingar med toppfarter på mellan 50 och 85 kilometer i timmen. Detta har fått Konsumentverket att gå i taket. 
Vi såg det hos ett förlag första gången 2010. Men nu lockar alla förlagen med den här typen av premier. Det är upprörande och oansvarigt att marknadsföra så här farliga produkter till barn, säger Maria Holmberg, utredare inom produktsäkerhet på Konsumentverket.

I informationen kring premierna skriver förlagen att motorfordonen endast får köras i inhägnat område. Två av de fyra största förlagen rekommenderar hjälm, och ett skriver att produkten kräver ”ett visst mått av tekniskt kunnande”. I övrigt finns inga varningar, åldersrekommendationer eller tips på nödvändig skyddsutrustning.
Snarare framhävs hur lättanvända produkterna är. Om sin fyrhjuling skriver till exempel Svenska Julförlaget följande: ”Nybörjare? Oroa er inte! Med helautomatisk växellåda och elstart är det bara att gasa och köra!”. Förlagets Dirtbike med en toppfart på 85 kilometer i timmen får beskrivningen ”Perfekt nybörjarhoj”.
Man undrar vilken riskbedömning förlagen har gjort. När det gäller eldrivna leksaksfordon finns en maxgräns på 8 kilometer i timmen, eftersom barn inte anses klara högre hastigheter än så. Att ett barn kan köra i 60 till 80 kilometer i timmen är helt orimligt, säger Maria Holmberg.  

Inga kommentarer: