Tenta eller läxångest - Besök Mattehjälpen!

GESSLEMAN - VÅGAR SÄGA LITE MERA!

Supersöta Handgjorda Smycken

Superfräckt Presenttips!

GESSLEMAN - GER RIS OCH ROS TILL DEM SOM FÖRTJÄNAR DET!

GESSLEMAN - GER RIS OCH ROS TILL DEM SOM FÖRTJÄNAR DET!

tisdag 6 oktober 2015

GP - Korrekturfelens mästare
Fanns det ett Nobelpris i korrekturfel så skulle GP knipa det direkt..

Har någon på GP överhuvudtaget läst artikeln om San Sebastián? Den är så full av särskrivningar, ihopskrivningar, punktuationsfel och övriga fel att jag HÄPNAR. 

Enkla stavfel kan jag leva med GP, men den här "finn-20-fel-artikeln" var ta mig fan det mest grövsta fall av journalistisk blindhet jag någonsin har läst! Detta är ju bara tragiskt slarv på hög nivå.

En dagstidning som GP anser jag ska vara folkbildande och borde inte släppa igenom sånt här SKIT. Ni kan ju hävda att artikeln är köpt av TT men borde ni inte LÄSA artiklarna INNAN ni publicerar dem?

GP tar upp artiklar som rör det svenska språket men skiter i att svara på varför journalisterna själva stavar som skadeskjutna krattor.

Hur ska Göteborgsposten rättfärdiga sånt här? Skylla på den egna mänskliga faktorn eller TT? Samtidigt ges en fruktansvärd nonchalant attityd av GP att ej svara på mitt FB-inlägg eller mail ang detta. 

Inte ens HÄR då jag tog upp det igen kunde de svara på min kritik ang artikeln. Att blunda och sticka huvudet i sanden samt inte låtsas om det pinsamma verkar vara GP's lösning.

Läs artikeln :  HÄR

Uppdaterat : I ett mail från TT's Annika Goldhammer så hävdar hon att felet ligger helt och hållet hos GP och hänvisar till den korrekta versionen av artikeln HÄR.

Annika skriver att hon även mailat GP ang dessa fel. Jag undrar samtidigt hur GP har lyckats att få alla dessa fel om man nu bara kopierat TT's och Goldhammers text?

Tyvärr Annika så är även den här "korrekta" versionen full av korrekturfel. Om man klickar på "fakta" i slutet på artikeln då dyker dessa fel upp igen förutom att man glömt samtliga accenttecken ovanför bokstaven "a" i Sebastián. (se skärmdump nedan) Fast Annika skyller nog på Bohuslänningens fel denna gång kan jag tänka mig. 

Men är det egentligen bara Bohuslänningens eller GP's fel? Goldhammer kan ju hävda detta genom att skylla på andra men varför mailar då Goldhammer mig och ger mig en "korrekt version" då denna ändå innehåller lika många korrekturfel fast då i faktarutan. Borde inte Goldhammer varit uppmärksam på HELA artikeln?
Denna korrekturfelsorgie togs först upp på  https://kundo.se/org/goteborgs-posten/d/ateranstall-korrekturlasarna/ för ett halvår sedan d.v.s i April 2015. Inget hände dock trots svar från GP. Fast man kunde dock se att en uppdatering av artikeln hade skett den 17 Juni 2015, 2 månader senare (se bild nedan) 
Vad som uppdaterades kan man ju undra då artikeln innehöll fortfarande massor av fel. Artikeln blev f.ö publicerad för första gången i April 2014 som man också kan notera. Jag tog upp detta nu i Oktober 2015 på nytt och inte fått ett svar som förklarar hur detta kunde hända.

Värre är att man i efterhand uppdaterat artikeln den 12 Oktober 2015
( se bild nedan ) och bara "rättat till" de fel som funnits med hjälp av "fusklappen" som jag skickade en skärmdump på. Men jag gjorde ett litet test huruvida uppmärksamheten fanns hos GP's journalister eller inte genom att MEDVETET ta bort en understrykning av ett fel i skärmdumpen. 


Och mycket riktigt så rättades detta korrekturfel inte alls. Tycker detta är bevis nog hur journalistena på GP kopierar texter eller fel utan att själva undersöka om det finns något annat som inte stämmer.

Skulle vara intressant att se om GP hittar felet och åtgärdar detta. Annars så får jag väl berätta vad det är som inte stämmer i texten.

Återanställ korrekturläsarna, Göteborgsposten!

4 kommentarer:

Hasse sa...

Riktigt skrämmande hur journalistkåren misshandlar det svenska språket utan ånger. Det finns ingen kompetens i denna yrkeskår längre.

Gessleman sa...

Håller med dig Hasse. Det råder en ofattbar inkompetens ibland journalister rent generellt. Vissa tror att de har skyddad diplomatstatus att kunna stava fel. Många borde inte sitta vid ett tangentbord utan en ledsagare.

Kent sa...

Man blir ju mörkrädd.Efterkollar man inte hur det ser ut i texten efter en publicering? Jag utgick ifrån att varje anställd har ett rättstavningsprogram att tillgå. Men tydligen så har GP prioriterat bort detta.

Gessleman sa...

Jag har mailat deras högsta chef ang detta och bett om en förklaring men den uteblir liksom ändringen av det återstående korrekturfelet som GP inte verkar finna. Vad ska man säga? Görs det överhuvudtaget några seriösa ansträngningar för att ta tag i problemen? Svar : NEJ!