Tenta eller läxångest - Besök Mattehjälpen!

GESSLEMAN - VÅGAR SÄGA LITE MERA!

Supersöta Handgjorda Smycken

Superfräckt Presenttips!

GESSLEMAN - GER RIS OCH ROS TILL DEM SOM FÖRTJÄNAR DET!

GESSLEMAN - GER RIS OCH ROS TILL DEM SOM FÖRTJÄNAR DET!

fredag 20 april 2012

Rent oansvarigt av Egmont KärnanTråkigt att Kalle Anka som en bra tidning ska bli förknippad med en sådan skitprodukt, men absolut nödvändigt i detta läge. Walt Disney hade säkert tyckt desamma.

Ett riktigt lågvattensmärke av Egmont Kärnan. Nu framkom det av Egmont Kärnan att ljuset inte var av laser typ men däremot LED som klassas som samma styrka och ges en kategori 1 laservarning text.

Tycker ändå inte man ska uppmuntra barn att leka med ett ljusprodukt som efterliknar den gröna och smala laserstrålen, som känns klart opassande i sammanhanget.

Barn vet ju heller inte skillnaden mellan dessa produkter om de skulle få tag i en riktig laser, och tror då denna är ofarlig. Särskilt då produkten är glasögon som kan lätt riktas mot betraktares ögon.

Har diskuterat detta med flera av mina vänner som har barn och samtliga håller med mig på den punkten. Led-ljus ska inte heller vara särskilt nyttigt att titta in i , då det är starkt koncentrerat.

http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.921810-pojke-skadade-ogonen-av-kalle-anka-leksak

1 kommentar:

Anonym sa...

Laserdioder och vanliga lysdioder har i regel en en strålningsvinkel på ca 30 grader. För att en LED-laser skall få en rak stråle så måste man använda optik, en s.k. kollimator. Om denna kollimator sitter fel så kan strålen bli koncentrerad ungefär som när man använder solen genom ett förstorningsglas. Även om det bara är en vanlig lysdiod så kan ljuset bli väldigt starkt i just fokus.
Här har man nog använt en vanlig LED tillsammans med en kollimator. Detta ger ett ljus som når långt, men som ger en större diffus prick på avstånd till skillnad från en laser. Men det finns alltså en brännpunkt som kan skada om man har otur och denna hamnar i regel rätt nära kollimatorn, typ 5 cm.