Tenta eller läxångest - Besök Mattehjälpen!

GESSLEMAN - VÅGAR SÄGA LITE MERA!

Supersöta Handgjorda Smycken

Superfräckt Presenttips!

GESSLEMAN - GER RIS OCH ROS TILL DEM SOM FÖRTJÄNAR DET!

GESSLEMAN - GER RIS OCH ROS TILL DEM SOM FÖRTJÄNAR DET!

onsdag 12 oktober 2016

Göteborgspostens klickjaktsjournalistik - Läsvärdet går förlorat

Gav mig in i en debatt på FB-gruppen "journalistbubblan" häromdagen där jag tyckte till bl.a. om Göteborgspostens nyhetsjournalistik där man numera bedriver en desperat klickjaktsjournalistik.

Tycker att nyhetsvärdet har minskats avsevärt sen Markus Hankins började där som onlinechef. Även om han själv tycker att de täcker högt som lågt och vitt som brett i sin nyhetsrapportering för att göra alla läsare nöjda. 


Men handen på hjärtat Markus Hankins, hur många är nöjda egentligen? Och hur nöjda är deras egna journalister som får skriva ut den ena skitartikeln efter den andra mer eller mindre mot sin vilja? Var det detta de ville jobba med då de gick och studerade på journalisthögskolan? 


Tycker att läsvärdet har gått förlorat och att den personliga kontakten mellan läsarna och tidningarna är nästan obefintlig. Förr lyssnade man på läsarna och kunde sammanställa artiklar som hade ett samband med varandra och gjorde mycket lokala reportage. Nu är det endast ekonomin som styr till 95% och man spottar ut den ena bajsartikeln efter den andra i bästa Markus Hankins anda.


Hankins själv annonserade tidigare efter vinnarskallar (journalister) som kunde mata ut 20 artiklar om dagen och det säger väl en hel del som man kan läsa om HÄR 


Jag tycker faktiskt synd om de journalister som är bundna och tvungna på sin redaktion att mata ut dessa klickjaktsartiklar dagligen och jag tror att de blir sänkta i längden av att ha en chef som ska bestämma hur deras artiklar ska utformas. 


Detta är säkert det dagliga dilemmat som många onlinejournalister upplever på GP att balansera mellan ledningens krav på klicktrafik och sin egen vilja att fokusera på den journalistiska kvaliteten.


Journalister med stolthet verkar kunna säga ifrån i olika sammanhang men då blir dessa istället utskällda av Markus Hankins som man kan läsa HÄR om deras egna interna konflikter. 


Sedan finns det väl den skaran av journalister som jagar status på karriärstegen medan andra säger att de inte bryr sig alls om webstatistiken, men kollar ändå nyfiket om deras artiklar är på mest-lästa-listan. 


Att allt fler läsare blir mer kritiska till GP's journalistik är ju ett faktum och det är väl heller inte så konstigt att man samtidigt tappar mer och mer läsare allt eftersom.


Läs mer HÄR om diskusionen på journalistbubblan

Tycker du att läsvärdet höjs med sådana HÄR klickjaktsartiklar?

Läs om vad läsarna tycker om detta på GP's FB sida HÄR

Inga kommentarer: