Tenta eller läxångest - Besök Mattehjälpen!

GESSLEMAN - VÅGAR SÄGA LITE MERA!

Supersöta Handgjorda Smycken

Superfräckt Presenttips!

GESSLEMAN - GER RIS OCH ROS TILL DEM SOM FÖRTJÄNAR DET!

GESSLEMAN - GER RIS OCH ROS TILL DEM SOM FÖRTJÄNAR DET!

söndag 24 juli 2016

Göteborgsposten - Har bristfälliga svenskakunskaper


Vissa journalister och tidningar borde ställas i skamvrån ett bra tag för deras okompetenta och missvisande rubriksättningar. Att man INTE tänker i första hand på Thorbjörn Fälldin i detta sammanhang behöver jag nog inte påpeka.

Själv satte jag morgonkaffet i halsen och trodde att Reinfeldt hade gått bort. Tänk om någon släkting/vän/bekant till honom läser detta.

Nej, detta känns förkastligt och åt helvete helt fel om du frågar mig, då journalister och tidningar har ingen koll eller känsla för det svenska språket numera. Man borde ha skrivit "tidigare statsminister död" (som är i obestämd form) istället för tidigare statsminister(n) är död som är i bestämd form.

Den ena obestämda formen ska relatera till en ej specifik tidigare statsminister medan den andra bestämda formen ska relatera till en specifik statsminister d.v.s den tidigare innan den nuvarande. Och därför blir det galet fel när man läser rubriken. Tydligen så kan man formulera sig hursomhelst utan att skämmas.

Grammatiken bör väl vara en viktig del av journalistiken. Man kunde enkelt ha skrivit "Thorbjörn Fälldin är död" som vore det allra bästa.

Naturligtvis kan detta också vara ett medvetet fel av Göteborgsposten för att chocka och locka läsaren att klicka vidare i denna hysteriska jakt på fler sidovisningar till deras artiklar. Då den moraliska gränsen hur man bör och ska formulera sig har tydligt trampats över här.

1 kommentar:

Daniel sa...

Håller med dig. GP har här en begränsad kunskap om hur man formulerar sig rätt. Detta kan absolut tolkas på det sätt som du förklarar. Många journalister bör skickas tillbaks till journalisthögskolan igen.