Tenta eller läxångest - Besök Mattehjälpen!

GESSLEMAN - VÅGAR SÄGA LITE MERA!

Supersöta Handgjorda Smycken

Superfräckt Presenttips!

GESSLEMAN - GER RIS OCH ROS TILL DEM SOM FÖRTJÄNAR DET!

GESSLEMAN - GER RIS OCH ROS TILL DEM SOM FÖRTJÄNAR DET!

onsdag 12 juni 2019

Unlimited Stories AB - Statisterna får jobba gratis i nya Sunefilmen









Vill du vara statist i nya Sunefilmen så får du räkna med att inte få någon lön alls!

Produktionsbolaget behöver ett fyrtiotal statister som agerar bröllopsgäster i filmen. Inspelningen kommer att ske i Göteborg under tre dagar, 17 – 19 juni. Du som söker om en statistroll måste vara minst 15 år och kunna ta med egen festklädsel. Ersättning utgår i form av lunch och fika på plats. Inspelningen beräknas hålla på cirka 8 - 9 timmar per dag

Här ges det INGEN ERSÄTTNING ALLS förutom lunch och fika för 8-9 timmars medverkan.Tycker det är riktigt skamligt att inte ge oss statister något arvode alls, då det ändå är en större känd film som det handlar om.

Räkna också in kostnaden för kemtvätt av din "festklädsel" som du ska ha i 8-9 timmar per dag under 3 dagar! 

Man får inte heller glömma att den här delen spelas in i Göteborg och Filmstadens medlemmar finns bl.a i Stockholm, Malmö och övriga delar i Sverige. Och där tillkommer resekostnader. Tur och Retur!

Skrev till Unlimited Stories som producerar filmen och detta var svaret jag fick :

"Vi har fått ta del av er oro att statister eventuellt utnyttjas för vår långfilmsinspelning. Vi är i full gång med inspelningen och har använt statister i flera scener och vi betalar alltid statisterna ersättning enligt gängse branschstandard. I alla våra filmer och produktioner är vi både beroende av och otroligt tacksamma för deras insatser, som är helt nödvändiga för att vi ska kunna göra så bra filmer som möjligt.I det fall ni tar upp, en bröllopsfest, är dock förutsättningarna lite annorlunda .

Vi har inlett ett samarbete med Filmstaden för att väcka uppmärksamhet kring filmen. Som en del i den kampanjen erbjuder vi Filmstadens medlemmar möjlighet att vara med och prova på att statera. Det är en helt frivillig insats, som vi hoppas kan locka några som tycker att det kan vara en kul erfarenhet att prova på något nytt. Vi vänder oss alltså inte till de som brukar statera och som gör det på mer regelbunden basis.

Det här är en del av en marknadsföringskampanj för filmen som riktar sig enbart mot Filmstadens medlemmar, till resten av filmen har vi annonserat efter statister genom våra vanliga kanaler sedan i december, och de har alla (och det är ganska många) fått ersättning enligt gängse branschstandard.

Återigen vill jag säga att vi är beroende av våra statister och deras enormt tålmodiga insatser. I slutänden är det biopubliken som är vinnarna av att vi får se filmer som är rika på ansikten. Det hoppas vi verkligen att vi kommer kunna fortsätta att bjuda på, och för det betalar vi gärna ut ersättning som vi brukar."

Med vänlig hälsning Malin Söderlund, producent.


Mitt svar tillbaka till bolaget :

Så kan man tolka ert svar att "nya" och "oerfarna" statister ska inte alls ha något betalt då?  ALLA som medverkar i en film som statist blir automatiskt statister. Oavsett om de är medlemmar från filmstaden eller inte. Ni gör alltså en skarp skillnad här och låter då dessa "nya statister" jobba gratis. 

En mycket fräck marknadsföring/kampanj om du frågar mig. Alltså grundar ni er markadsföring ang bröllopet BARA på nya statister och inga andra som varit med förr? Tycker du inte att ALLA STATISTER ska ha samma förutsättningar var det gäller ersättning?  En väldigt orättvis och oprofessionell inställning.

Svar från Producenten :

"Vi tar till oss era synpunkter och ser över hanteringen av bröllopet! Med vänlig hälsning Malin Söderlund, producent"

Jag anser att en person varse den är en medlem i något eller inte, automatiskt blir en STATIST då den medverkar i en film som en statist som i detta fallet, då man även fräckt "lindar in" detta som en slags marknadsföring/kampanj. Vet de "nya" statisterna om detta med ersättningar etc? 

Nej, jag tror inte de blir informerade om detta alls. De skulle nog reagerat om de visste om att vi som har varit med ett tag som statister och upplevt ofta hur våra arvoden ser ut rent generellt. Många går "back" rent ekonomiskt då man får lägga ut egna pengar för resor, kemtvätt, etc.



Visst är det roligt att medverka, men skrattet fastnar ofta i halsen numera. Jag tror inte heller att detta är någon "lågbudgetfilm"  Men riktigt "lågt" är det absolut genom att låta dessa "nya statister" via Filmstadens medlemmar få jobba gratis.









De anordnar även tävlingar där man kan vinna en statistroll. Trycker man på länken skickas man vidare till Filmstadens medlemssida där man söker folk till att jobba gratis som statister. Seriöst? Tävling? Knappast!


Tommie Hansson i statistföreningen rasar också emot detta :

Jag har fått i uppdrag av våra medlemmar att protestera mot att de statister som kommer att medverka i bröllopsscenerna i er produktion Sune i nästa vecka inte får betalt.

Enligt annonsen som var införd under flera dagar i förra veckan på  FB-sidan "Statister i väst Sverige" så skulle statisterna vara med i 3 dagar och dessutom ha egna festkläder.

Eftersom statisterna skall medverka 8-9 timmar per dag i 3 dagar så utnyttjar ni väl dem för egen vinnings skull. Det är väl så nära slavarbete man kan komma. 

Du skriver att ni betalar övriga statister enligt gängse branschregler, har aldrig hört talas om det under mina 21 år som statist. Era 350 kr är väldigt lågt mot andra bolag. 

UTAN STATISTER – INGEN FILM!

Oavsett vilka ni använder som statister i bröllopsfesten så anser vi att dessa ska ha lika mycket betalt som de statister som tidigare medverkat i filmen.

Du skriver att detta ingår i en marknadsföringskampanj. Några hundratal medlemmar i Filmstaden kan tycka det är bra men jag undrar vad de ca 450.000 som såg den tidigare Sunefilmen 2018 tycker när de får läsa om att statisterna utnyttjas i den nya filmen?

Troligtvis negativ marknadsföring. Vad tror ni Film i väst, Filminstitutet och övriga sponsorer säger efter att fått läsa att statisterna utnyttjas? 

Vad säger de städer som stöder Film i väst?  Vad säger Teaterförbundet när deras medlemmar ska arbeta med statister som utnyttjas? Vad säger skådespelarna och filmarbetarna? 

Har ni tänkt på att inspelningarna kan ta mycket längre tid när 40 st oerfarna statisterna ska statera? Vad händer om bara ca 20 st kommer dag 2 och resten stannar hemma? Betalar man inte kan man inte begära något.

Läs även om det fula upplägget och marknadsföringen här :

https://gessleman.blogspot.com/2019/06/statisttavling-till-nya-sune-filmen-en.html

Inga kommentarer: