Tenta eller läxångest - Besök Mattehjälpen!

GESSLEMAN - VÅGAR SÄGA LITE MERA!

Supersöta Handgjorda Smycken

Superfräckt Presenttips!

GESSLEMAN - GER RIS OCH ROS TILL DEM SOM FÖRTJÄNAR DET!

GESSLEMAN - GER RIS OCH ROS TILL DEM SOM FÖRTJÄNAR DET!

torsdag 22 november 2012

Sådana bröder - Sådana systrar
Detta gäller förståss inte alla familjer men säkert kan man i detta feminina gäng hitta dessa kriminella influenser hos andra familjemedlemmar likaså.Akutläkaren: "Våldet blir intressant för politikerna först när man pratar pengar"


Gatuvåldets brutala verklighet


Det råa gatuvåldet sätter verkliga och själsliga ärr hos de som drabbas.Dessutom kostar våldet samhället miljontals kronor.Sören Carlsson Sanz är chef på akuten på Södersjukhuset i Stockholm och leder arbetet mot våldet i Antivåldsgruppen.Gatuvåldet är ett av våra allra största samhällsproblem, men det är först när man pratar om det i form av pengar som man får politikerna med sig, säger han.Gatuvåldet ökar i hela landet och våldet går dessutom ner i åldrarna. Inom sjukvården vittnar man dessutom om att våldet bara blir grövre och att tillhyggen och gruppvåld har blivit vardagsmat. En sådan utveckling känns ibland tröstlöst för en person som redan i unga år förlorade sin pappa till det meningslösa våldet och som upplevt både Stureplansmassakern och mordet på Olof Palme. Men för Sören Carlsson Sanz är allt som kan göras mot våldet positivt. Visst ökar våldet och under alla år har jag jobbat i motvind, men för första gången har jag ändå sett en ljusglimt. Knivskadorna och skjutvapenskadorna har för första gången minskat, säger han.

Ungdomsgäng ger sig på berusade


Utöver det lilla glädjeämnet är det en mörk bild han målar upp över våldet i samhället. Han beskriver en utveckling där varannan av alla som kommer in till akuten för våldsskador har blivit misshandlade av fler än en person.Våldet har blivit väldigt rått och något som blivit allt vanligare är att ungdomsgäng ger sig på berusade personer. En vanlig helgkväll är halva akuten full av misshandlade människor, säger han. En viktig konsekvens av gatuvåldet som många glömmer bort är de långsiktiga problem våldet ofta leder till. Extra allvarligt är det då huvudet är deb del av kroppen som drabbas oftast.Vi pratar om livslånga handikapp och i värsta fall så leder ju våld mot huvudet till hjärnblödningar som kan ge väldigt svåra handikapp. Många ungdomar fattar inte hur sårbara våra kroppar faktiskt är. Sören Carlsson Sanz har dock funnit ett sätt att arbeta mot våldet och receptet heter konsekvens. Med Antivåldsgruppen åker han runt i landet och berättar och visar våldets sanna ansikte.

Vanligare än hjärtinfarkter

Jag tror inte folk förstår vilket stort problem det dagliga våldet är. Här på Södersjukhuset får vi in mer våldsskadade än vi får in hjärtinfarkter. Då är vi ändå det sjukhus som får in mest hjärtinfarkter i landet, säger han.Det kostar förstås samhället otroligt mycket pengar och enligt Sören Carlsson Sanz så rinner miljonerna snabbt i väg för den komplicerade vård som krävs vid våldsskador.Pratar man pengar så får man politikerna med sig. Men för att få ungdomarna med sig måste vi visa på de fysiska konsekvenserna av våldet. När jag åker runt och föreläser om våld och visar bilder på våldsskador brukar reaktionen bli väldigt stark. Det händer att folk svimmar, men det handlar inte om skräckpropaganda utan snarare om motverkande propaganda som gör våldet verkligt, säger han.

Han är övertygad om at det går att göra något åt våldet och då är det viktigt att närma sig de killar som slåss. För det är till 88 procent unga killar som slåss. Uppfattningen hos de våldsbenägna ungdomarna är att våld är något häftigt och manligt.Det blir ofta tydligt att det handlar om killar som saknar vettiga manliga förebilder. De är oerhört fascinerade av våld och det märks att de har en väldigt sned bild av vad det innebär att vara man. Det behöver vuxenvärlden ge dem, säger Sören Carlsson Sanz.


http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1137531-15-aring-ranad-av-tjejgang

Inga kommentarer: