Tenta eller läxångest - Besök Mattehjälpen!

GESSLEMAN - VÅGAR SÄGA LITE MERA!

Supersöta Handgjorda Smycken

Superfräckt Presenttips!

GESSLEMAN - GER RIS OCH ROS TILL DEM SOM FÖRTJÄNAR DET!

GESSLEMAN - GER RIS OCH ROS TILL DEM SOM FÖRTJÄNAR DET!

tisdag 25 juni 2013

Nice Flxpictures - Not nice at all

100-lapparna som försvann..

Se :
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article17040886.ab

Vi statister har urusel betalning i förhållande till vår medverkan som gör en film möjlig. Jag fick i efterhand veta att Felix Herngrens bolag Nice Flxpictures AB  fick hela ELVA miljoner (11.000.000) kr i produktionsstöd av Svenska Filminstitutet. Av dessa pengar fick vi statister i detta fall 300kr för en heldag från kl 06.00 - ca 18.00 och då blir man ju inte så jävla glad oavsett om mat, kaffe m.m i detta fall var suveränt bra skött och skitgott. 

Att vi även fick dela på bensinkostnaden för samåkningen upp till inspelningsplatsen dryga 14 mil från Göteborg känns också som en extra kostnad.Tycker att 999:- för en heldag och 500:- för en halvdag samt extra tillägg för sena kvälls/nattpass är en rimlig ersättningsnivå. Visst finns det bolag som har en mindre budget och visst kan man då ställa upp för ett mindre gage helt frivilligt. Men rent generellt så ska man höja statistarvodena och speciellt hos de etablerade bolagen som HAR RÅD. 


Dessutom har Nice Flxpictures struntat att betala ut min statistersättning för min medverkan i "100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann" som jag var med i början av Maj månad. Påminde dem om detta i slutet på Maj och pengarna var på väg fick jag besked om då. Påminde även i mitten av Juni om detta och fick då ett "ojsan det var ju inte bra" fast inte kom det några pengar seändå. Nu är det i slutet på JUNI och jag har icke sett röken av dessa. 

Ringde dem på nytt 24/6 och kom till någon som sa att de filmade i Ungern just nu och jag fick numret till en annan person som skulle ha hand om detta. Och fick typ ett till "ojsan det var ju inte bra" av denne vid kontakt.Är det så jävla konstigt att man tappar lusten att ställa upp i sådana här sammanhang när filmbolag får massor av pengar men inte kan betala en skitsumma i tid till oss statister som sliter för att göra deras film möjlig.

Då inspelningen sker i bl.a Thailand och Ungern och inhemska statister används, kan man ju fråga sig vilken
ersättning dessa har/får? 300SEK i deras valuta som lär vara mycket bra betalt. Eller 300kr motsvarande samma belopp i deras egen valuta som filmbolaget tjänar mest på.


Osen defärdiga filmen får en Oscar t.ex så är det ju skådespelarna, filmteamet och bolaget som får mest credit för detta att den går med vinst, och får då förutom pengar - möjligheter att få göra fler roller resp produktioner. Statisterna får ju inte nån direkt vinst eller förtjänst av "kakan". Att mavarit statist i en "storfilm" betyder ju inte att man får lättare eller fler jobb framöver.

Jag har varit statist sen 2007 och har märkt en tydlig trend nedåt ekonomisktHar tidigare sett många statistgager på 500-999 kr i annonserna men bolagen har börjat sänka dessa allt mer för de ser att folk ställer upp ändå. Se bara på Nice Flx Pictures som har SKITMYCKET pengar men snålar likväl, och dessutom har NOLL KOLL på utbetalningarna. Det är roligt att medverka - JA. Men utvecklingen av gagerna går käpprätt åt helvete. En SAMLAD statiststrejk vore svaret om inte det vore en sådan splittrad uppfattning i frågan. 

Folk MÅSTE VÅGA VÄGRA STÄLLA UPP annars kommer vi snart se att statistarvodena hamnar på DRYGA HUNDRALAPPEN från etablerade filmbolag som har råd. SKA VI TÅLA/ACCEPTERA DETTA TYCKER NI?


Uppdaterat : 27/6 så ringde en Linjeproducent hos Nice Flx Pictures vid namn Eiffel Mattsson upp mig från Ungern och bad om ursäkt och lät lagom ångerfull och sade typ att detta var ju inte bra alls och han hade fått betalningsunderlaget nyligen och att de ansvariga skulle få bannor för detta och att ersättningen skulle betalas ut omgående. Jag har i skrivande stund 1/7 iaf inte sett pengarna på mitt konto.


http://www.filmbransch.se/hundraaringen-far-hela-11-miljoner/

http://www.expressen.se/noje/rekordstod-till-filmen-hundraaringen/


8 kommentarer:

Jonte sa...

Ruttet dåligt och snålt. Verkar som bolaget skiter fullkomligt i statisterna även om de får 11 miljoner som de säkert bränner iväg på egna feta löner och 1:a klass resor

Birgitta sa...

Jag tycker detta låter helt för jävligt och håller fullkomligt med dig.Statister utnyttjas allt mer som billig arbetskraft för att de flesta håller käft och inte bryr sig. Bra att nån slår näven hårt i bordet.

Rufus sa...

Herngren & Gustavsson skrattar hela vägen till banken åt er Gessleman

Zigge sa...

Komiskt är det absolut inte även om dessa roliga farbröder tjänar en bra slant över deras statistlöner.

Morten sa...

Tjänster i Thailand är billiga. Minimilönen för en vanlig arbetare i Bangkok ligger på 170b/dag vilket motsvarar ca 35kr.

Eftersom arbetskraften är så billig så finns det folk vars jobb är att hålla upp dörren åt besökare, eller stå i vägkanten och vifta med flaggor hela dagarna igenom.

Så billig statistkraft finns absolut att hämta för 35 spänn.

Fanny sa...

Jobbar som statist själv och har upplevt att flera mindre bolag som har en mycket mindre budget ger mer betalt till oss statister. I detta fall blir man bara ledsen och förbannad hur bolag behandlar statister som faktiskt gör halva filmen.Instämmer att vårt arvode rent generellt har minskat då man läser statistannonserna.

Anonym sa...

Skam,skam och åter skam för svensk filmindustri som börjar allt mer likna slavjobb med dessa arbetstider och löner. I USA har de fackförbund som sköter detta. Sverige måste respektera och behandla sina statister väl, annars kommer detta att ge negativa ekon i den övriga filmvärlden.

Peter sa...

Kanske statisterna bör syna bolagens budget innan de tar jobben för att undvika fler skitlöner i framtiden. Visst kostar det att göra film, men vart går alla miljonerna egentligen?